Zorg van de osteopaat bij lage rugklachten

We kennen het vervelende gevoel helaas bijna allemaal: lage rugklachten. Met deze klachten wordt pijn bedoeld die zich bevindt tussen de laagste ribben en de bil. 50 tot 80% van alle volwassenen krijgt minstens een keer in hun leven last van lage rugklachten. 

Wanneer je hier last van hebt, ben je dus niet de enige! Doordat er veel patiënten met lage rugklachten voorbijkomen in de praktijk, is Jordi Jonkman bij uitstek in staat de juiste zorg te leveren met behulp van osteopathie. 

In dit artikel kun je lezen hoe osteopathie jou kan helpen bij je klachten in de onderrug.

Wat is osteopathie?

De osteopaat is een zorgprofessional die gespecialiseerd is in het onderzoeken en behandelen van de beweeglijkheid van het lichaam. Hiermee bedoelen we de samenhang van de weefsels die zich hierin bevinden. Je kunt met veel uiteenlopende klachten terecht: van rugpijn en nekpijn tot astma en migraine. 

Zorg door een osteopaat wordt geleverd op basis van een 'hands-on' methode. Dit houdt in dat er alleen met de handen wordt gewerkt en dus niet met apparatuur en medicatie. Door middel van verschillende behandelmethoden wordt het lichaam gestimuleerd zelf te herstellen.

Daarnaast is het voor een osteopaat uiterst belangrijk om het lichaam als een geheel te zien en dus niet enkel naar je klacht te kijken. Er wordt gezocht naar locaties in het lichaam waar bewegingen niet optimaal verlopen en vervolgens gekeken of dit bewegingsverlies in relatie zou kunnen staan tot je klachten. Doordat in het lichaam alles met elkaar in verbinding staat, zou het goed kunnen dat de locatie van de klachten en de locatie van de oorzaak niet bij elkaar liggen.

Hoe kan osteopathie helpen bij lage rugklachten?

Lage rugklachten worden door behandelaars gezien als een probleem dat voort kan komen uit veel verschillende oorzaken. Rugpijn ontstaat meestal niet als gevolg van schade aan structuren in de rug (in minder dan 1% van de gevallen is een breuk of ontsteking de oorzaak), maar zijn meestal een gevolg van biologische, psychologische of sociale factoren. 

Lage rugpijn kan ook ontstaan wanneer je last hebt van andere klachten of ziektes.

In de meeste gevallen zijn lage rugklachten niet continu aanwezig, maar komen en gaan ze. Daarnaast kunnen ze acuut ontstaan of geleidelijk. Ook kun je last kunnen krijgen van uitstralende pijn of tintelingen in de benen.

Tijdens het diagnostisch proces gaat de osteopaat op zoek naar structuren in het lichaam die minder goed bewegen dan ze horen te bewegen. Dit betekent dat er niet alleen aandacht wordt geschonken aan de structuren waar je klachten ervaart, maar dat er ook naar de bewegingen van de rest van het lichaam wordt gekeken. 

Hierbij gaat het niet alleen over spieren en gewrichten, maar worden ook organen en bindweefsel meegenomen.

Hoe ziet de behandeling eruit?

Osteopathie heeft als doel om de balans, die verstoord is en voor (pijn)klachten zorgt, te herstellen. Op basis van de bevindingen uit het diagnostisch proces gaat de osteopaat aan de slag met het losmaken van de structuren die vastzitten. 

Hiervoor bestaan verschillende technieken, waarvan de meest bekende mobilisaties, massage en druktechnieken zijn. Tijdens het gehele proces heeft de behandelaar oog voor het gehele lichaam en zal er regelmatig geëvalueerd worden wat de effecten van de behandeling zijn.

Osteopathie bij Jordi Jonkman

Ben je nieuwsgierig geworden naar wat Jordi Jonkman voor jouw lage rugklachten kan betekenen? Schroom dan niet om contact op te nemen voor het maken van een afspraak of het stellen van je vragen. 

Bij Jordi Jonkman worden jouw klachten serieus genomen en wordt er samen gekeken naar een manier om je klachten te verzorgen. Zonder medicatie of chemicaliën, maar door jouw lichaam de kans te geven zelf te herstellen.

Klachten?

Klachtenlijst

Loop je al langere tijd met sluimerende klachten rond? Loop je vast in je revalidatie of kom je niet over een bepaald punt heen? Komen de klachten na afzienbare tijd weer terug? Bekijk waar we je mogelijk mee kunnen helpen. 

Bekijk klachtenlijst