Het is normaal om door het sporten af en toe een kleine klacht te hebben. Na een intensieve training of na een stevig duel, kunnen we wat pijntjes optreden.
Deze pijntjes zijn in de meeste gevallen binnen enkele dagen of uiterlijk enkele weken weer verdwenen. Een gezond lichaam kan namelijk veel klachten weer zelf oplossen.
Wanneer uw klachten blijven terugkomen, is er daarom iets anders aan de hand. Een sportblessure die chronisch wordt, is altijd een indicatie op verder op onderzoek uit te gaan. In onze praktijk zien wij dan ook regelmatig sporters die last hebben van terugkerende klachten die ervoor zorgen dat zijn hun plezier of prestaties beperkt worden.
Wanneer wordt een sportblessure chronisch
Een chronische blessure is niet precies hetzelfde als een blessure die niet maar niet over gaat. Want u moet uw lichaam wel de kans geven om te herstellen. Wanneer de blessure over zou gaan wanneer u een aantal weken rust zou nemen, dan is er geen sprake van een chronische blessure.
Wanneer u echter na voldoende rust toch niet goed herstelt, dan kan er wel sprake zijn van een chronische blessure. We spreken van een chronische blessure wanneer de sportblessure aanwezig blijft of wanneer deze regelmatig terugkomt. De blessure hindert u bij het trainen of tijdens de wedstrijden.
Hierdoor zit de blessure niet alleen uw prestaties in de weg, het plezier van het sporten wordt ook minder.
Klachten buiten het sporten om
In sommige gevallen worden de klachten zo ernstig, dat u ook buiten het sporten om klachten heeft. Dit komt regelmatig voor bij schouderblessures, knieblessures, heupblessures en blessures van de rug of nek. In al deze gevallen is er vaak meer aan de hand dan alleen het initiële probleem.
Daarom gaan wij niet alleen op zoek naar de oorzaak van de blessure, maar ook naar die factoren die de klachten in stand houden.
Het kan zo zijn dat er schade is ontstaan waarvan het lichaam zelf niet zomaar kan herstellen (denk bijvoorbeeld aan een afgescheurde kruisband). Maar wij zien ook veel gevallen waarbij er meer factoren betrokken zijn. Bijna iedereen die naar onze praktijk komt, heeft wel één of meerdere factoren die het genezingsproces negatief beïnvloeden.

Welke factoren zorgen ervoor dat een blessure chronisch wordt
Dit kan sterk verschillen van persoon tot persoon. In een gezonde situatie herstelt het lichaam zelf. Wanneer dit niet het geval is, dan is het allereerst zaak om uit te zoeken wat er precies voor zorgt dat er geen volledig herstel optreedt.
Een voorbeeld hiervan is een intoxicatie of verstoring die ervoor zorgt dat het lichaam onvoldoende stoffen voor herstel kan aanvoeren. Wanneer er sprake is van een storing in de opname van voedsel, er onvoldoende goed voedsel wordt aangeboden of wanneer er sprake is van een hoger verbruik (sluimerende ontsteking). Dan kan het zo zijn dat er te weinig stoffen voor herstel beschikbaar zijn.
Ook kan het zo zijn dat er een verkeerde manier van belasten of een compensatiemechanisme is ontstaan. Het lichaam voert een beweging op een andere manier uit of maakt meer gebruik van andere structuren. Dit kan op de korte termijn verlichting geven, maar op de lange termijn kan dit ervoor zorgen dat klachten in stand blijven of dat nieuwe klachten ontwikkelen.
Ook kan door de initiële blessure een bewegingsbeperking zijn ontstaan. Hierdoor kunnen bepaalde structuren minder mobiel zijn, waardoor er klachten optreden bij beweging of inspanning.
Zorg van Osteopaat Jonkman bij chronische blessure
De therapie die wij inzetten, wordt volledig bepaald door uw situatie. Dit betekent dat onze behandeling sterk van persoon tot persoon kan verschillen.
We kunnen inzetten op het mobiliseren van lichaamsdelen, het verbeteren van uw voedingspatroon, het verzorgen van ontstekingen, het herstellen van balans of het verminderen van overbelasting. Al naar gelang wat uw gezondheid nodig heeft.
Onze praktijk is goed bereikbaar via telefoon of de mail. Wij helpen u graag verder!