Hoe kan een osteopaat helpen bij uitstralende pijn in de rug?

Mensen zijn continu in beweging. Zelfs als iemand stilzit, is er in het lichaam nog van alles gaande. Het bloed stroomt rond, er gaan elektrische signalen van de hersenen door de zenuwen en in de spieren vindt af en toe een contractie plaats om de spieren in leven te houden. Osteopathie gaat uit van deze continue beweging van het menselijk lichaam. Maar wat doet osteopathie precies en hoe kan het helpen bij uitstralende pijn in de rug?

Anatomie van de rug

In de rug bevindt zich een structuur die ontzettend belangrijk is voor het goed kunnen functioneren van het gehele lichaam: het ruggenmerg. Het ruggenmerg bestaat uit vele verschillende zenuwen die op verschillende plekken het ruggenmerg ontspringen. De zenuwen zorgen er onder andere voor dat je kan voelen en zorgen voor de aansturing van de skeletspieren. Samen met de hersenen vormt het ruggenmerg het centrale zenuwstelsel.

Fouten in het ruggenmerg

Het ruggenmerg wordt vanwege de belangrijke functies goed beschermd door met name de wervelkolom. Toch kan er van alles fout gaan, waardoor er zenuwen beschadigd raken. Zo zijn er verschillende aandoeningen aan het ruggenmerg zelf, maar het ruggenmerg kan ook beschadigd raken door snijwonden, harde vallen of ongelukken.

Op het moment dat het ruggenmerg beschadigd raakt, kunnen er klachten ontstaan in het gehele lichaam. Dit komt doordat het ruggenmerg het gehele lichaam (behalve het hoofd) aanstuurt. Waar de klachten precies ontstaan is afhankelijk van welke zenuw beschadigd raakt. Wat de klachten precies zijn is afhankelijk van wat de functie van de beschadigde zenuw is.

osteopaat rugpijn

Wat is uitstralende pijn?

Ruggenmergzenuwen hebben onder andere een afferente, ofwel aanvoerende, functie. Dit betekent dat ze de signalen die op de huid komen doorgestuurd worden naar de hersenen. Op deze manier kunnen deze signalen verwerkt en ervaren worden. Eén van deze signalen is pijn. Raakt één van de ruggenmergzenuwen bekneld of beschadigd, dan kan het zijn dat  de zenuwen worden geactiveerd. De zenuw geeft dan een onterecht signaal door aan de hersenen. De hersenen vertalen het signaal om in pijn, zonder dat het lichaamsdeel pijn wordt gedaan van buitenaf.

Deze pijn wordt uitstralende pijn genoemd. Het kan overal in het lichaam ervaren worden, maar uitstralende pijn komt het meeste voor in de benen en billen.

Behandeling van uitstralende pijn

Hoewel de pijn niet levensbedreigend is, kan deze wel erg beperkend zijn. Om de uitstralende pijn te verminderen of te laten verdwijnen, zijn er verschillende behandelingen mogelijk. Eén van deze behandeling is osteopathie. Dit is een veilige behandelmethode met een lage behandelfrequentie. Helaas wordt dit in Nederland nog gezien als een alternatieve behandelwijze, terwijl het zeker effect heeft op deze vorm van pijn.

Wat doet een osteopaat?

Voor een osteopaat is het belangrijk dat het hele lichaam in beweging kan zijn. Het lichaam zit namelijk nooit stil. Ook op het moment dat je stil zit of ligt, is er nog van alles in beweging.

Een osteopaat draagt bij aan het kunnen bewegen van het lichaam. Dit doet de therapeut door eerst te onderzoeken wat de oorzaak is van een klacht en daarna de gevonden vastzittende weefsels los te maken. Daarnaast zal een osteopaat je meer leren over de achtergrond van je klacht en hoe je deze thuis kan verminderen en in het vervolg kan voorkomen.

Fysiotherapiepraktijk Jordi Jonkman

Heb je last van uitstralende pijn vanuit de rug? Vanuit fysiotherapiepraktijk Jordi Jonkman begrijpen wij heel goed hoe vervelend en beperkend pijn kan zijn. Wij helpen je graag om deze pijn te verminderen en kijken samen naar manieren om beter met de pijn om te kunnen gaan. Twijfel daarom dan niet langer en neem contact op door te bellen of door een afspraak te maken via de website!

Klachten?

Klachtenlijst

Loop je al langere tijd met sluimerende klachten rond? Loop je vast in je revalidatie of kom je niet over een bepaald punt heen? Komen de klachten na afzienbare tijd weer terug? Bekijk waar we je mogelijk mee kunnen helpen. 

Bekijk klachtenlijst