Boost uw immuunsysteem met osteopathie

Heb je last van langdurende en onverklaarde vermoeidheid of verkoudheid? Of genees je langzaam van bijvoorbeeld een griep? Dit kan een teken zijn van een verzwakt immuunsysteem. Het immuunsysteem is van vitaal belang voor onze gezondheid. Boost je immuunsysteem daarom met osteopathie! Wat het immuunsysteem is en hoe osteopathie je kan helpen bij het verbeteren hiervan lees je in dit artikel.

Wat is je immuunsysteem?

Het immuunsysteem is een verdedigingsmechanisme van ons lichaam om ziekten te bestrijden. Het doel van het systeem is om zo snel mogelijk de bedreigende stoffen voor ons lichaam onschadelijk te maken. Het immuunsysteem bevindt zich dan ook in ons gehele lichaam en alle onderdelen ervan werken nauw samen. 

Voorbeelden van schadelijke stoffen voor het lichaam zijn bacteriën en virussen. Wanneer het lichaam voor het eerst te maken krijgt met de schadelijke stof, onthoudt het lichaam de informatie van deze stof. Op deze manier hoeft het lichaam de tweede keer minder hard te werken bij het bestrijden van deze stof dan de eerste keer. Het weet namelijk hoe deze zo effectief mogelijk verslagen kan worden. Het immuunsysteem is dus een enorm belangrijk en slim systeem om het lichaam gezond te houden.

Onderdelen van het immuunsysteem

Het immuunsysteem is grofweg onder te verdelen in drie onderdelen: de fysieke barrière, de algemene afweer en de specifieke afweer.

De fysieke barrière

De fysieke barrière is de scheiding tussen de inwendige structuren van het lichaam en de omgeving. Deze barrière zorgt ervoor dat schadelijke stoffen niet zomaar het lichaam in kunnen. Een voorbeeld van een fysieke barrière van het lichaam is de huid. 

De algemene afweer

De algemene afweer richt zich op alle ziekteverwekkers die het lichaam binnendringen. De witte bloedcellen in je lichaam zorgen ervoor dat lichaamsvreemde stoffen worden bestreden. Dus stel je voor dat je bent gevallen en je hebt daardoor een schaafwond op je arm gekregen, dan gaan de witte bloedcellen naar de wond toe om de binnengedrongen stoffen te vernietigen.

De specifieke afweer

In tegenstelling tot de algemene afweer, richt de specifieke afweer zich op één ziekteverwekker. De algemene afweer is tegen sommige ziekteverwekkers namelijk niet genoeg. Dan is het belangrijk dat ook de specifieke afweer meehelpt bij het vernietigen van deze ziekte. De specifieke afweer komt langzamer op gang dat de algemene afweer, maar is wel bijzonder effectief.

Boost immuunsysteem met osteopathie

Oorzaken van een verzwakt immuunsysteem

Zoals eerder benoemd, is het immuunsysteem enorm belangrijk voor een gezond lichaam. Een verzwakt immuunsysteem is daarom geen goed teken. De verzwakking kan komen door bijvoorbeeld ongezond eten, stress of te weinig beweging. Ook door de coronapandemie zien we meer mensen die last hebben van een verzwakt immuunsysteem. Doordat je een lange tijd op minder openbare plekken bent geweest, krijgt je lichaam namelijk minder te maken met ziekteverwekkers.

Symptomen van een verzwakt immuunsysteem

Klachten die passen bij een verzwakt immuunsysteem zijn:

  • terugkerende infecties
  • aanhoudende verkoudheid
  • vermoeidheid
  • trage genezing bij ziekten zoals griep

Boost je immuunsysteem met osteopathie!

Osteopathie is een specialisme waarbij de therapeut de herstellende kracht van het lichaam bevordert door middel van het uitvoeren van bijvoorbeeld langzame en masserende drukbewegingen. Door het opheffen van blokkades wordt ervoor gezorgd dat de doorbloeding verbeterd wordt. Zo kunnen witte bloedcellen die belangrijk zijn in de afweer sneller ter plaatse zijn om de ziekteverwekker te bestrijden. 

Ook de stoffen die vrijkomen bij de specifieke afweer kunnen sneller in actie komen. Zo wordt het lichaam weer in staat gesteld zichzelf te genezen als een ziekteverwekker binnendringt. Hoe de exacte behandeling van de osteopaat er precies uit komt te zien is afhankelijk van de soort klachten die je ervaart. 

Een behandeling bij Jordi Jonkman

Herken je de eerdergenoemde klachten? Een osteopathische behandeling bij Jordi Jonkman kan je helpen bij het boosten van je immuunsysteem! 

Kom daarom gerust eens langs in onze praktijk of neem telefonisch contact met ons op voor het maken van een afspraak.

Klachten?

Klachtenlijst

Loop je al langere tijd met sluimerende klachten rond? Loop je vast in je revalidatie of kom je niet over een bepaald punt heen? Komen de klachten na afzienbare tijd weer terug? Bekijk waar we je mogelijk mee kunnen helpen. 

Bekijk klachtenlijst